lakimies

Korkein oikeus


Kor­kein oi­keus on rii­ta- ja ri­ko­s­asioi­den ylin oi­keus­as­te. Olen koonnut joitakin tärkeäksi pitämiäni hovioikeuksien ja Korkeimman oikeuden ratkaisuja. Ennen niihin tutustumista tulisi tietää keskeisiä prosessioikeudellisia perusasioita ja periaatteita, jotka tuomioistuin ottaa huomioon asioita ratkaistessaan. Näihin tutustuminen helpottaa korkeimman oikeuden ennakkoratkaisuihin perehtymistä.

KKO osoite: Pohjoisesplanadi 3, 00171 Helsinki

Tämän sivun lähde vuodelta 2021 on KKO https://korkeinoikeus.fi/

Oikeudenkäynnin kohde ja tuomioistuimen tutkimisvalta


Oikeudenkäynnin perustan muodostaa riita-asioissa kantajan kanne ja rikosasioissa syyte. Tuomioistuimen tutkimisvallan rajat määräytyvät niissä esitettyjen vaatimusten pohjalta. Kannetta tai syytettä ei pääsääntöisesti saa muuttaa.

Muutoksenhaussa oikeudenkäynnin kohteena on alemmassa oikeusasteessa käsitelty asia yleensä enintään siinä laajuudessa kuin se on alemmassa oikeudessa käsitelty. Muutoksenhakija voi myös edelleen rajata oikeudenkäynnin kohdetta hakemalla muutosta alemman oikeuden ratkaisuun ainoastaan joltakin osin, esimerkiksi vain oikeudenkäyntikulujen tai rangaistuksen mittaamisen osalta.

Tuomioistuin perustaa ratkaisunsa asiassa esitettyyn lailliseen oikeudenkäyntiaineistoon, ei muuhun.

Eräitä keskeisiä rikosoikeudenkäyntiä koskevia periaatteita


Rikosoikeudellinen laillisuusperiaate


Rangaistavuuden rajoja ja rangaistusten ennakoitavuutta määrittävää rikosoikeudellista laillisuusperiaatetta ilmentävät säädöstasolla Suomen perustuslain 8 § ja rikoslain 3 luvun 1 §. Tuomioistuimen kannalta periaate merkitsee sitä, että rikokseen syylliseksi saa katsoa vain sellaisen teon perusteella, joka tekohetkellä on laissa nimenomaan säädetty rangaistavaksi ja että jokaisen tuomitun rangaistuksen ja muun rikosoikeudellisen seuraamuksen tulee perustua lakiin. Tuomioistuin ei myöskään saa tulkita rikossäännöstä syytetyn vahingoksi sen sanamuodon vastaisesti.

Syyttömyysolettama


Syyttömyysolettama on keskeinen rikoksesta epäillyn oikeusturvan tae. Sen mukaan jokaista rikoksesta epäiltyä ja syytettyä on pidettävä syyttömänä, kunnes hänen syyllisyytensä on laillisesti näytetty toteen. Syylliseksi toteaminen edellyttää menettelyä, joka takaa epäiltynä olevalle todelliset mahdollisuudet torjua puolustautumalla häneen kohdistuvat epäilykset. Syyttömyysolettamaa koskeva nimenomainen määräys sisältyy Euroopan ihmisoikeussopimuksen 6.2 artiklaan ja kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksen 14.2 artiklaan.

Taannehtivuuskielto ja lievemmän lain periaate


Rikosoikeudellisen laillisuusperiaatteen sisältämästä taannehtivuuskiellosta johtuen tuomioistuin ei saa lakia taannehtivasti soveltaen tuomita rangaistusta sellaisesta teosta, joka ei tekohetkellä ole ollut rangaistava. Kiellettyä on myös tuomita ankarampaa kuin rikoksen tekohetkellä tuomittavissa ollutta rangaistusta. Jos tuomitsemishetkellä on voimassa toinen laki kuin rikosta tehtäessä, sovelletaan kuitenkin uutta lakia, jos se johtaa tekohetkellä voimassa olleen lain soveltamista lievempään lopputulokseen.

Syytesidonnaisuus


Syytesidonnaisuudesta säädetään oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain 11 luvun 3 §:ssä. Se tarkoittaa, että tuomioistuin saa tuomita vain siitä teosta, josta rangaistusta on vaadittu. Syytteestä ilmenevä teonkuvaus sitoo siis tuomioistuinta. Tuomioistuin ei kuitenkaan ole sidottu rikosnimikkeeseen tai lainkohtaan, jonka nojalla rangaistusta on vaadittu. Syytesidonnaisuus turvaa myös syytetyn puolustautumismahdollisuuksia. Syytetyllä on mahdollisuus ennakolta varautua siihen, mihin seikkoihin hänen tulee rangaistusvaatimukseen vastatessaan kiinnittää huomiota.

Reformatio in pejus -kielto


Reformatio in pejus -kielto sääntelee muutoksenhakutuomioistuimen tutkimisvallan rajoja. Kielto sisältää sen, että muutoksenhakutuomioistuin ei saa muuttaa valituksenalaista tuomiota muutoksenhakijan vahingoksi ja tämän vastapuolen eduksi, jos vastapuoli ei ole hakenut muutosta. Jos ainoastaan rikosasian vastaaja hakee muutosta, tuomiota ei siis saa muuttaa hänen vahingokseen.

Poikkeuksena kiellosta tuomiota voidaan rikosasiassa muuttaa vastaajan eduksikin, kun syyttäjä yksin hakee muutosta. Arvioitaessa muutoksenhaulla saavutettavissa olevaa lopputulosta huomioon on otettava myös vastapuolella oleva vastavalitusoikeus.

Suomen hovioikeudet


Suomessa on tällä hetkellä viisi hovioikeutta: Turun hovioikeus, Vaasan hovioikeus, Itä-Suomen hovioikeus, Helsingin hovioikeus ja Rovaniemen hovioikeus.

Turun hovioikeus


Tuomiopiiri: Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Kihniö, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi. Aura, Kaarina, Kemiönsaari, Koski TL, Kustavi, Laitila, Lieto, Loimaa, Marttila, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Oripää, Paimio, Parainen, Pyhäranta, Pöytyä, Raisio, Rusko, Salo, Sauvo, Somero, Taivassalo, Turku, Uusikaupunki, Vehmaa. Brändö, Eckerö, Finström, Föglö, Geta, Hammarland, Jomala, Kumlinge, Kökar, Lemland, Lumparland, Maarianhamina, Saltvik, Sottunga, Sund, Vårdö. Forssa, Hattula, Hausjärvi, Humppila, Hämeenlinna, Janakkala, Jokioinen, Loppi, Riihimäki, Tammela, Ypäjä.

Yhteystiedot

Hämeenkatu 11, 20500 Turku

Puhelin

029 56 41100 (vaihde)

Kirjaamo

029 56 41204 (jäljennöstilaukset)

029 56 41203, 029 56 41170 (tiedustelut)

029 56 41201 (kirjaaja)

029 56 41202 (apulaiskirjaaja)

Telekopio

029 56 41101 (kirjaamo)

029 56 41102 (hallinto)

Sijainti ja toimitilat

Turun hovioikeuden toimitilat sijaitsevat Akatemiatalossa, osoitteessa Hämeenkatu 11. Hovioikeudella on Akatemiatalossa käytössään pääkäsittelysalit 102, 103, 104, 121, 123, 137 ja 138. Suullisten pääkäsittelyjen toimittamista varten Akatemiatalon 1. kerroksessa on seitsemän salia. Salien 102, 103, 104, 121, 123, 137 ja 138 sisäänkäynti tapahtuu Hämeenkadun puolelta pääsisäänkäynnistä. Akatemiatalossa ei ole yleisölle tarkoitettuja odotustiloja, joten vuoroaan odottavat todistajat ja yleisö joutuvat odottamaan käytävillä. Rakennuksessa on automaatti, josta voi ostaa kahvia.

Pysäköinti

Hovioikeudella ei ole omaa pysäköintialuetta. Akatemiataloa reunustavilla Tuomiokirkonkadulla ja Rothoviuksenkadulla sekä Åbo Akademin päärakennuksen edessä Tuomiokirkontorilla on kuitenkin edullisia pysäköintipaikkoja ilman aikarajoitusta. Kohtuullisen kävelymatkan päässä Tuomiokirkon ja Akatemiatalon ympäristössä on myös maksuttomia kadunvarsipaikkoja.

Hovioikeuden historiaa

Turun hovioikeuden ensimmäinen istunto pidettiin 31.10.1623 Turun linnassa.

Vaasan hovioikeus


Tuomiopiiri: Alajärvi, Alavus, Evijärvi, Ilmajoki, Isojoki, Isokyrö, Karijoki, Kauhajoki, Kauhava, Kuortane, Kurikka, Lappajärvi, Lapua, Seinäjoki, Soini, Teuva, Vimpeli , Ähtäri, Hankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Jämsä, Kannonkoski, Karstula, Keuruu, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kuhmoinen, Kyyjärvi, Laukaa, Luhanka, Multia, Muurame, Petäjävesi, Pihtipudas, Saarijärvi, Toivakka, Uurainen, Viitasaari ,Äänekoski, Halsua, Kannus, Kaskinen, Kaustinen, Kokkola, Korsnäs, Kristiinankaupunki, Kruunupyy, Laihia, Lestijärvi, Luoto, Maalahti, Mustasaari, Närpiö, Pedersören kunta, Perho, Pietarsaari, Toholampi, Uusikaarlepyy, Vaasa, Veteli , Vöyri. Eura, Eurajoki, Harjavalta, Honkajoki, Huittinen, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pomarkku, Pori, Rauma, Siikainen, Säkylä ,Ulvila

Hovioikeuden sijainti

Ho­vioi­keus si­jait­see Vaa­san kes­kus­tas­sa Vas­ki­luo­toon joh­ta­van sil­lan oi­keal­la puo­lel­la Ho­vioi­keu­den­puis­tos­sa. Rantakatu Hovioikeudenpuisto Vaasa

Puhelin

029 56 41600 vaihde

029 56 41646 (kirjaamo)

029 56 41608 (kansliapäällikkö)

029 56 41679 (kirjasto)

029 56 41626 (1. osaston kanslia)

029 56 41636 (2. osaston kanslia)

029 56 41695 (kirjaamo)

Hovioikeuden historiaa

Vaasan hovioikeus on perustettu vuonna 1775.

Itä-Suo­men ho­vioi­keus


Tuomiopiiri: Asikkala, Enonkoski, Hamina, Hartola, Heinola, Heinävesi, Hirvensalmi, Hollola, Iisalmi, Iitti, Ilomantsi, Imatra, Joensuu, Joroinen, Juuka, Juva, Kaavi, Kangasniemi, Keitele, Kitee, Kiuruvesi, Kontiolahti, Kotka, Kouvola, Kuopio, Kärkölä, Lahti, Lapinlahti, Lappeenranta, Lemi, Leppävirta, Lieksa, Liperi, Luumäki, Miehikkälä, Mikkeli, Mäntyharju, Nurmes, Orimattila, Outokumpu, Padasjoki, Parikkala, Pertunmaa, Pieksämäki, Pielavesi, Polvijärvi, Puumala, Rantasalmi, Rautalampi, Rautavaara, Rautjärvi, Ruokolahti, Rääkkylä, Savitaipale, Savonlinna, Siilinjärvi, Sonkajärvi, Sulkava, Suonenjoki, Sysmä, Taipalsaari, Tervo, Tohmajärvi, Tuusniemi, Varkaus, Vesanto, Vieremä, Virolahti

Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64 A, 70100 Kuopio

Puhelin: 029 56 41530 (kirjaamo)

Puhelinvaihde: 029 56 41400

Kouvolan istuntopaikka

Kauppalankatu 43 B 45100 Kouvola

Hovioikeuden historiaa

Vii­pu­rin ho­vioi­keus – Itä-Suo­men ho­vioi­keus

Itä-Suomen hovioikeus, entiseltä nimeltään Viipurin hovioikeus, on perustettu vuonna 1839. Toimittuaan 100 vuotta Viipurissa hovioikeus siirtyi talvisodan johdosta Heinolan kautta Kuopioon vuonna 1940. Hovioikeuden nimi muutettiin 2.3.1945 annetulla asetuksella Itä-Suomen hovioikeudeksi. Itä-Suomen hovioikeus ja Kouvolan hovioikeus yhdistettiin uudeksi Itä-Suomen hovioikeudeksi 1.4.2014 lukien.

Hel­sin­gin ho­vioi­keus


Tuomiopiiri: Askola, Espoo, Hausjärvi, Helsinki, Hyvinkää, Järvenpää, Kauniainen, Kerava, Lapinjärvi, Loppi, Loviisa, Myrskylä, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Porvoo, Pukkila, Pyhtää, Riihimäki, Sipoo, Tuusula, Vantaa

Helsingin hovioikeudelle kuuluu asioita, joita ei käsitellä muissa hovioikeuksissa:

  • sotilasoikeudenkäyntiasiat
  • eräät kansainväliset perheoikeusasiat ja lapsikaappausasiat
  • elinkautiseen vankeuteen tuomitun ja koko rangaistuksen rangaistuslaitoksessa suorittamaan määrätyn ehdonalaista vapauttamista koskevat asiat (1.10.2006 alkaen)
  • eräät virkasyyteasiat
  • valitukset Suomen Asianajajaliiton ja luvan saaneiden oikeudenkäyntiavustajien kurinpitoasioista

Käyntiosoite: Salmisaarenranta 7 I, 00180 Helsinki

Puhelin: 029 56 40789 (kirjaamo)

Puhelinvaihde: 029 56 40500

Ro­va­nie­men ho­vioi­keus


Tuomiopiiri: Alavieska, Enontekiö, Haapajärvi, Haapavesi, Hailuoto, Hyrynsalmi, Ii, Inari, Kajaani, Kalajoki, Kemi, Kemijärvi, Keminmaa, Kempele, Kittilä, Kolari, Kuhmo, Kuusamo, Kärsämäki, Liminka, Lumijoki, Merijärvi, Muhos, Muonio, Nivala, Oulainen, Oulu, Paltamo, Pelkosenniemi, Pello, Posio, Pudasjärvi, Puolanka, Pyhäjoki, Pyhäjärvi, Pyhäntä, Raahe, Ranua, Reisjärvi, Ristijärvi, Rovaniemi, Salla, Savukoski, Sievi, Siikajoki, Siikalatva, Simo, Sodankylä, Sotkamo, Suomussalmi, Taivalkoski, Tervola, Tornio, Tyrnävä, Utajärvi, Utsjoki, Vaala, Ylitornio, Ylivieska

Käyntiosoite: Valtakatu 10, 96200 Rovaniemi

Puhelinvaihde: 029 56 41800

Kirjaamo: 029 56 41841

Hovioikeuden historiaa

Rovaniemen hovioikeus on Euroopan Unionin pohjoisin ylioikeus. Rovaniemen hovioikeus on perustettu vuonna 1979, yhtä aikaa Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan kanssa.

Rikoslain 15  luku

KKO 2012:57

Rikoslain 16  luku

KKO:1986-II-1 KKO:1977-II-55 KKO:1977-II-66 KKO:1984-II-35 KKO:1984-II-80 KKO:1987:107 KKO:1988:8 KKO:1999:102 KKO:2008:78 KKO:2019:31 Itä-Suomen HO 20.1.2011 31 KKO:1954-II-47 KKO:1974-II-26 KKO:1980-II 139 KKO:1999:65 KKO:2000:90 KKO:2002:91 KKO:1993:11 KKO:2005:84 KKO:2004:88   KKO:2012:41 KKO:2016:92 KKO:2018:24 KKO:2019:109 Helsingin HO 6.6.2018 123878 

Rikoslain 17  luku

KKO:2010:6 KKO:2012:24 KKO:2016:66 Rovaniemen HO 16.04.2007 332 Helsingin HO 23.5.2013 1476 KKO 2014:7 KKO 2017:95 KKO 2010:32 THO:2013:4 

Rikoslain 20 luku

KKO:2004:60 KKO:2013:96 KKO:2017:69 KKO:2018:91 KKO:2019:55 KKO:2019:78 KouHO:2011:6 RHO:2013:4 KKO:1982-II 102 KKO:2017:69 KKO:2019:84 KKO:2013:96 KKO:2019:54 KKO:2015:50 HelHO:2017:11   KKO:2010:1 KKO:2010:52 KKO:2011:1 KKO:2014:17 KKO:2017:31 I-SHO:2008:3 KKO:2019:104 KKO:2020:38

KKO:2014:54 KKO:2004:71 KKO:2005:93 KKO:2011:34 KKO:2011:102 KKO:2013:26 KKO:2013:97 KKO:2015:50 KKO:2010:52 KKO:2017:31 KKO:2017:50 KKO:2018:70 KouHO:2013:3 HelHO:2017:11 HelHO:2007:7 HelHO:2020:10 KKO:2012:66 KKO:2005:17 KKO 2014:80

KKO:2002:52 KKO:2007:100 KKO:2005:5KKO:2005:53KKO:2005:54  KKO:2005:55KKO:2011:34 KKO:2014:48 KKO:2017:50 KKO:2018:35 KKO:2018:70 KKO:2019:54 KKO:2013:96 KKO:2013:97 KKO:2014:48 KKO:2020:85 HelHO:2016:2

Rikoslain 21 luku

KKO:1973-II-68 KKO:1978-II-111 KKO:1984-II-142 KKO:1992:92 KKO:1985-II-112 KKO:1997:182 KKO:1997:204 KKO:2002:3 KKO:2002:47 KKO:2002:124 KKO:2003:115 KKO:2004:16 KKO:2004:120  KKO:2009:43 KKO:2013:27 KKO:2013:82 KKO:2015:12 KKO:2020:33

KKO:1988:73 KKO:1995:102 KKO:1996:76 KKO:1999:102 KKO:2000:3 KKO:2000:29 KKO:2003:53 KKO:2004:57 KKO:2004:63 KKO:2004:80 KKO:1995:119 KKO:1988:42 KKO:1981-II-32 KKO:2004:119 KKO:2005:7 KKO:2005:44 KKO:2005:48 KKO:2010:19 KKO:2019:47 KKO:2020:33 I-SHO:2007:18 KKO:1974-II-15

KKO 1978 II 24 1978 II 111 1984 II 142 2004:63 KKO:1993:151 THO:2009:9 KKO:2017:52

KKO:1996:74 KKO:1997:129 KKO:2001:7 KKO:2008:93 KKO:2012:94 KKO:2016:24 KKO:2016:25 KKO:2017:8 KKO:2004:106 KKO:2002:2 KKO:2020:48 KouHO:2010:6HelHO:2010:10

KKO:1993:5 KKO:1996:65 KKO:1998:1 KKO:1999:20 KKO:2005:63 KKO:2009:79 KKO:2010:36 KKO:2014:6 KKO:2015:84 KKO:2017:8 KouHO:2010:5KouHO:2010:7

KKO:1956-II-49 KKO:1956-II-86 KKO:1977-II-11 KKO:1981-II-25 KKO:1982-II-21 KKO:1984-II-224 KKO:1987:3 KKO:1993:50 KKO:1994:101 KKO:1997:73 KKO:2002:43 KKO:1982-II-66 KKO:2006:25 KKO:2007:62 KKO:2009:36 KKO:2019:98 RHO:2010:4 I-SHO:2015:5

KKO:1992:28 KKO:1993:26 KKO:1993:92 KKO:1998:2 KKO:2006:13 KKO:1979-II-37 KKO:2014:41 KKO:1998:67 KKO:2012:105 KKO:2020:29 KouHO:2011:8

KKO:2014:78 KKO:2015:95 KouHO:2010:6THO:2017:3 KKO 2015:83 KKO 2009:36

Rikoslain 23 luku

KKO:1994:69 KKO:2004:67 KKO:2013:94 KKO:2015:22 KKO:2020:55

KKO:1991:29 KKO:1991:80 KKO:1993:41 KKO:1998:124 KKO:2019:74 KKO:2020:22 I-SHO:2007:17 KKO:2002:81 KKO:1995:182

KKO:1972-II-59 KKO:1950-II-164 KKO:1954-II-59 KKO:1985-II-143 KKO:1989:15 KKO:1995:27 KKO:1995:122 KKO:2007:78 KKO:2009:73  KKO:2006:76 KKO:2016:42 KouHO:2011:4 I-SHO:2011:8 KouHO:2013:2 HelHO:2015:6

KKO:1993:72 KKO:1999:87 KKO:1991:112 RHO:2013:2 RHO:2013:3 KKO:1986-II-9

KKO:2003:138 KKO:1972-II-59 KKO:1989:15 I-SHO:2010:2 I-SHO:2010:4

Rikoslain 24 luku

KKO:1965-II-81 KKO:1985-II-38 KKO:1985-II-55 KKO:2005:101 I-SHO:2007:7THO:2010:3THO:2018:9 KKO 2121:7 KKO:2015:12

KKO:1962-II-47 KKO:2003:84 HelHO:2013:8

KKO:1985-II-128 KKO:1990:36 THO:2007:11 HelHO:2014:1 THO:2017:6 HelHO:2017:11

KKO:1980-II-123 KKO:1997:80 KKO:2000:83 KKO:1972-II-6 KKO:2001:96 KKO:2002:55 KKO:2005:82 KKO:2005:136 KKO:2006:20 KKO:2009:3 KKO:2010:39 KKO:2011:72 KKO:2013:69 KKO:2013:100 KKO:2015:70 KKO:2018:51 KKO:2018:81 HelHO:2019:10

KKO:1940-II-101 KKO:1971-II-77 KKO:1972-II-6 KKO:1977-II-70 KKO:1980-II-86 KKO:1955-II-32 KKO:1991:71 KKO:1991:116 KKO:2000:45 KKO:2005:1 KKO:2006:10 KKO:2007:56 KKO:2007:70 KKO:2011:71 KKO:2011:101 KKO:2013:69 KKO:2013:70 KKO:2013:15 KKO:2015:70 RHO:2007:4 HelHO:2014:1

KKO:2006:62 KKO:2009:3 KKO:2010:88 KKO:2013:100

Rikoslain 25 luku

KKO:1996:110 KKO:2007:4 KKO:2013:86 HelHO:2013:10 KKO:2014:80

KKO 2007:4 KKO 2013:86 KKO:2015:89 THO:2013:8 KKO:2020:30 HelHO:2016:17

KKO:2013:50 KKO:2019:31 RHO:2009:8 I-SHO:2011:1 HelHO:2012:1

KKO 2017:57 KKO 2015:71 KKO:1983-II-159 THO:2019:2

Rikoslain 28 luku

KKO:1980-II-83 KKO:1979-II-110 KKO:1975-I-1 KKO:1998:44 KKO:1974-II-58 KKO:1988:54 KKO:1988:109 KKO:1983-II-80 KKO:2000:17 KKO:2001:130 KKO:2002:33 KKO:2011:66 KKO:2018:47 KouHO:2009:3  I-SHO:2009:3 HelHO:2010:7  KouHO:2011:3  KouHO:2011:5

KKO:1994:66 KKO:1995:51 KKO:2006:99 KKO:2002:112 KKO:2011:81 KKO:2013:57 KKO:2014:55 KKO:2017:30 KKO:2019:46 KKO:2015:52 KKO:2018:47 I-SHO:2012:7

KKO:1983-II-166 KKO:2011:66 KKO:2006:86 I-SHO:2010:8 KKO:2002:91

KKO:1983-II-166 KKO:2011:66 KKO:1981-II-93 KKO:1986-II-18 KKO:1993:8 KKO:1995:172 KKO:1997:154 KKO:2001:88 KKO:2002:17  KKO:1993:8 KKO:2005:10 KKO:1986-II-18 KKO:2020:51 HelHO:2018:17 THO:2009:3 KKO 2006:70

KKO:1998:32 KKO:2015:33 KKO:2018:17 KKO:2019:33 I-SHO:2018:9

KKO:1998:25 KKO:1999:51 KKO:2006:86 KKO 1998:131 KKO 1999:92

Rikoslain 29 luku

KKO:1959-II-19 KKO:1981-II-14 KKO:1981-II-16 KKO:1984-II-130 KKO:1986:29 KKO:1990:133KKO:1989:9 KKO:1985-II-6 KKO:2003:92 KKO:2004:58 KKO:2004:86 KKO:2004:134  KKO:2005:144 KKO:2006:26 KKO:2008:37 KKO:2009:75 KKO:2020:52 KKO:2010:85 KKO:2011:20 KKO:2011:26 KKO:2004:56 KKO:2012:7 KKO:2013:2 KKO:2017:98 KKO:2017:75 KKO:2019:105 KKO:2020:43 KKO:2020:46 KouHO:2012:11

KKO:2007:102 KKO:2011:35 KKO:2004:134KKO:2004:122  KKO:1983-II-66 KKO:2008:37  KKO:2005:17 KKO:2011:46 KKO:2015:1 KKO:2017:75 KKO:2017:98 KKO:2018:20 KKO:2019:105 KKO:2020:43 KKO:2012:53

Rikoslain 30 luku

KKO:2015:42 KKO:2013:20 KKO:2013:20 KKO:2015:42 HelHO:2017:16

KKO:2000:86 KKO:2001:85 KKO:2008:32 KKO:2010:85 KKO:2010:91 KKO:2011:20 KKO:2015:88 KKO:2016:2 KKO:2017:98 KKO:2019:109HelHO:2016:7 KKO:2013:17

KKO:2008:32 KKO:2016:2 KKO:2017:98 KKO:2018:20 KKO:1999:2 KKO:1998:39

Rikoslain 31 luku

KKO:1977-II-45 KKO:1978-II-116 KKO:1979-II-70 KKO:1986-II-68 KKO:1975-II-40 KKO:1994:10 KKO:1995:156 KKO:1998:142 KKO:2009:5 KKO:2017:57 I-SHO:2007:5KouHO:2009:6

KKO:1992:169 KKO:1992:189 KKO:1994:73 KKO:1996:76 KKO:1996:94 KKO:2013:85 KKO:2020:37 KKO:2014:87 KKO:2018:84 KKO:2002:98 HelHO:2012:18 KKO 2013:85

Rikoslain 32 luku

KKO 2020:100 KKO 1992:42 KKO 1995:68 KKO 1993:112 KKO 2004:24

KKO 2020:100 KKO:2009:59 I-SHO:2018:3 KKO:2017:30 KKO:2019:110 KKO 2021:6

Rikoslain 33 luku

KKO:1995:45 KKO:1996:42 KKO:2003:58 KKO:2004:51 KKO:2005:79 KKO:2006:63 KKO:2006:93 KKO:2012:54 KKO:2013:21 KKO:2017:62 KKO:2019:100 KKO:2013:85KKO:2014:59 HelHO:2009:11 HelHO:2011:10 THO:2014:1 I-SHO:2017:3 KKO 2013:65 

KKO:2003:6 KKO:1998:127

Rikoslain 34 luku

KKO:2003:53 KKO:2004:95 KKO:2012:4 KKO:2019:75 KKO:2014:11

KKO:2014:11 KKO:2019:75 KKO 2021:6

Rikoslain 35 luku

KKO 2004:95

Rikoslain 36 luku

KKO:1977-II-61 KKO:1978-II-110 KKO:1980-II-136 KKO:1982-II-27 KKO:1983-II-135 
 KKO:1987:56 KKO:1995:23  KKO:1995:24  KKO:1995:25 KKO:1995:84 KKO:1996:149 KKO:2001:45 KKO:2003:74 KKO:2004:74 KKO:2004:109 KKO:2006:73 KKO:2010:40
 KKO:2015:52 KKO:2017:78 KKO:2015:6 KKO:2019:93 HelHO:2008:11KKO:1985-II-189

KKO:2011:84 KKO:2015:52 KKO:2017:78 KKO:2019:93 KKO:2015:88 HelHO:2008:18 RHO:2010:5 KKO:1995:172 KKO:2006:72 KKO:2006:98 KKO:2015:33 KKO 1987:33

Rikoslain 37 luku

KKO:1996:41 KKO:1996:42 KKO:1994:67 KKO:1995:45 KKO:1999:110 KKO:2019:44 KouHO:2009:9 KKO:2001:45 THO:2007:9

Rikoslain 38 luku

KKO:2006:61 KKO:2009:3 KKO:2019:36 I-SHO:2017:1 KKO:1998:85 RHO:2018:1

KKO:2003:36

Rikoslain 39 luku

KKO:1998:10 KKO:1998:56 KKO:1998:110 KKO:2000:74 KKO:2002:11 KKO:2002:46 KKO:2005:119 KKO:2005:68 KKO:2010:85 KKO:2011:33 KKO:2005:119  KKO:2009:70  KKO:2018:12 

KKO:2004:89 KKO:2011:52 KKO:2013:71 KKO:2018:1 KKO 2020:98 KKO 2020:101

KKO:1995:64 KKO:1995:163 KKO:1984-II-168 KKO:2000:39 KKO:2004:112 KKO:2009:25

KKO:2002:122 KKO:2003:13 KKO:2009:63 KKO:2004:112 KKO:2010:49 KKO:2011:64

KKO:2009:70 KKO:2018:67 

Rikoslain 40 luku


KKO 2006:37 KKO 2002:51 KKO 2020:83 KKO 2009:62 KKO 2000:112 KKO 2019:98

Rikoslain 41 luku

RHO:2009:4 I-SHO:2014:10 I-SHO:2015:1

Rikoslain 44 luku

KKO:2007:45 KKO:2015:66 KKO:2015:67 KKO:2020:56 KKO 2012:46 

KKO:2008:51 KKO:2009:67 KKO:2017:88 HelHO:2013:3 KKO:2010:14

Rikoslain 45 luku

KKO:2006:24 KKO:1989:44 KKO:2010:75 KKO:2019:104 KKO:2020:53

KKO:2005:126 KKO:2008:42 KKO:2010:75

KKO:2003:64 KKO:1989:150KKO:1991:180

KKO:1991:180 KKO:1989:150 KKO:1997:42 KKO:1997:43 KKO:2011:83 KKO:2003:64

Rikoslain 46 luku

KKO:2013:73 KKO:2013:2 KKO:2016:35 HelHO:2018:12

KKO:2001:97 KKO:2011:89 KouHO:2012:11

Rikoslain 47 luku

KKO:1993:162 KKO:2012:105 KKO:2013:56 KKO:2014:75 HelHO:2012:8 THO:2013:8

KKO:2015:41 KKO:2016:53 KKO:2018:46 HelHO:2007:5  HelHO:2009:10 KKO 2020:97

Rikoslain 48a luku

KKO:2016:95 RHO:2007:5 I-SHO:2014:4 RHO:2014:4 I-SHO:2007:6

Rikoslain 49 luku

KKO:2003:88 KKO:2018:21 KKO:2018:36

Rikoslain 50 luku

KKO:2001:13 KKO:2001:91 KKO:2001:95 KKO:2002:97 KKO:2004:6 KKO:2003:63 KKO:2013:12 KKO:2015:18 KKO:2017:33 KKO:2017:88 KKO:2018:7 KKO:2019:2 HelHO:2007:4KouHO:2010:4HelHO:2011:13HelHO:2011:14KouHO:2012:2HelHO:2015:8HelHO:2016:11HelHO:2018:11HelHO:2018:12

KKO:1997:117 KKO:2002:5 KKO:2004:72 KKO:2004:73 KKO:2004:45 KKO:2005:62 KKO:2006:59 KKO:2009:53 KKO:2006:58 KKO:2006:60  KKO:2011:108 KKO:2014:34 KKO:2014:41 KKO:2014:59 KKO:2015:18 KKO:2017:9 KKO:2017:12 KKO:2017:93 KKO:2017:23 KKO:2018:45 KKO:2018:76 KKO:2019:107 KKO:2020:45 KKO:2020:87 KKO 2021:3

KKO:2003:62 KKO:2003:94 KKO:2003:100 KKO:2006:76 KKO:2009:73 I-SHO:2011:8 KouHO:2012:2 HelHO:2018:16

Rikoslain 50a luku

KKO 2018:49

Rikoslain 51 luku

KKO 2006:110 KKO:1985-II-58 KKO:2009:1


Eroneuvo.fi Neuvokeskus auttaa lapsiperheen erossa. Päämääränä on lapsen aseman turvaaminen ja menetysten minimoiminen vanhempien erossa. Lapsen etu on tärkeintä.